Slow Care Pad Opening

By 7 oktober 2019 Rucrea nieuws, Wijkraad

Bron: Brabants Dagblad van 30 september 2019.

 

Penningmeester Kees van Vliet

De grootste wijk van Oss kent een ‘dorpse’ betrokkenheid

Slow Care Pad Opening

blank

Zonder de inzet van een flink aantal vrijwilligers was het Slow Care Pad in de Osse Ruwaard er nooit gekomen. Twee supervrijwilligers van het project kregen daarom zaterdag een Gouden Oogappel!

Wethouder Thijs van Kessel waagde het zaterdagmorgen de Ruwaard het vierentwintigste dorp van de gemeente Oss te noemen. ,,De manier waarop jullie er samen de schouders onder zetten om dingen tot stand te brengen verdient grote bewondering. In de regel zie je dit alleen bij kleine, hechte gemeenschappen.” Hij sprak deze woorden uit bij de officiële opening van het Slow Care Pad in de Osse wijk.

Heel gek is de parallel van Van Kessel niet. Het Slow Care Pad is van idee tot en met fondsenwerving en uitvoering door bewoners van de Ruwaard tot stand gebracht. Het tweehonderd meter lange pad bestaat uit verschillende speeltoestellen en verpoosplekken die zowel geschikt zijn voor gezonde als voor gehandicapte gebruikers.

Slow Care Huis

Aan het eind van het pad komen wandelaars uit in de buurttuin van het Slow Care Huis Elzeneind. Hier wonen 24 meervoudig gehandicapte kinderen en jongeren. Er is geen hek of andere afscheiding. De intentie is dat de wijkbewoners en de bewoners van het zorghuis samen gebruik maken van tuin en pad. Het pad blijkt niet alleen goed voor de integratie van gehandicapte en gezonde kinderen, maar brengt ook de individuele bewoners van de wijk bij elkaar, ziet Gertruud Verbruggen, een van de kartrekkers van het project. ,,Je had die snoetjes van de kinderen moeten zien toen ze voor het eerst door de wilgentunnel fietsten en rolden. Even verderop zaten twee mannen op een speelboom te buurten. Dat vond ik ook mooi. Dit pad moet niet alleen een ontmoetingsplek zijn voor kinderen, maar ook voor volwassen wijkbewoners.”

Het Slow Care Pad won vorig jaar de gemeentelijke prijsvraag ‘Praktisch alles Groen’. Het project kreeg daarmee een startkapitaal van 15.000 euro. ,,Dat lijkt heel veel, maar het hele project kostte uiteindelijk bijna het tienvoudige”, blikt Verbruggen terug. Gelukkig kregen de plannenmakers hulp van Kees van Vliet, die ervaring heeft in de financiële sector en die meerdere fondsen wist aan te boren. Zowel Verbruggen als Van Vliet werd zaterdag onderscheiden door wethouder Van Kessel met de Gouden Oogappel. Beiden maken hierdoor aan het eind van het jaar kans op de titel ‘vrijwilliger van het jaar’. Verbruggen en van Van Vliet zijn al jaren betrokken bij tal van andere activiteiten in de Ruwaard. Beide zetten jaarlijks de schouders onder het Midzomerfestijn in het Elzeneindpark en zijn actief bij wijkstichting Rucrea. Van Vliet is verder vrijwilliger bij de Zonnebloem, Verbruggen bij de wijkraad. Wethouder Van Kessel bestempelde beiden als ‘supervrijwilliger’.

Cowboys

Nu Van Kessel toch bij het Slow Care Huis stond, moest hem toch van het hart hoe zeer hij zich gestoord had aan de ongenuanceerde berichtgeving over dit innovatieve zorgcentrum. ,,Dat de mensen die dit met de beste intenties en met veel zorg hebben opgezet nu worden bestempeld als ‘zorgcowboys’ is zeer onterecht. Namens de gemeente Oss kan ik wel zeggen: als dit zorgcowboys zijn, dan hoop ik dat we er nog veel meer krijgen. Wat ons betreft is hier geen enkele discussie over.”

Leave a Reply