Agenda van de wijk

Incidentele activiteiten

apr
22
zo
2018
Open dag Sint Sebastiaan Gilde
apr 22 @ 14:00

Open dag Sint Sebastiaan Gilde

Om kennis te kunnen maken met de activiteiten van het gilde bent u zondag 22 april tussen 15.00 en 17.00 uur van harte welkom in ons gildehuis aan de Huizenbeemdweg 11 (wijkpark De Strepen in Oss Noord-West). Sinds eind 2017 hebben we hier een nieuw onderkomen.

We organiseren tal van activiteiten waaronder een informatiestand, een kleine expositie en er worden films vertoond. Ook zijn er demonstraties en workshops trommen, bazuinblazen, vendelen, jeu de boules en kruisboogschieten. Speciaal voor deze gelegenheid kunt u ook met de handboog schieten. Ervaren schutters geven een demonstratie op een speciaal aangelegde schietbaan met doel. De activiteiten zijn geschikt voor jong en oud waarbij we speciaal voor de kinderen een puzzelopdracht en kleurplaten hebben. Met een schot van het gildekanon openen we de middag en ook bij de sluiting mag een flinke knal niet ontbreken.

Iedereen is van harte uitgenodigd om kennis te maken met het gilde en deel te nemen aan  de activiteiten onder het genot van een kopje koffie of thee.

Graag tot 22 april!

Hans Pennings, Hoofdman

secretariaat@sintsebastiaangildeoss.nl.

apr
24
di
2018
Sportevenement voor en door jongeren!
apr 24 hele dag

Sportevenement voor en door jongeren!

In de meivakantie organiseert het Sport Expertise Centrum (SEC) in samenwerking met ONS Welzijn en jongeren uit de wijk de Ruwaard een sportevenement voor jongeren van 13 t/m 20 jaar. Wat het evenement zo bijzonder maakt is dat deze is georganiseerd in samenwerking met de jongeren uit de wijk.

Daar waar het SEC in de wijken steeds meer wil inspelen op de vraag van bewoners is er aan de jongeren in de Ruwaard gevraagd wat ze missen in de wijk. Veel van hen gaven aan dat ze graag wat meer georganiseerde beweegactiviteiten zouden zien en dan met name in de (school)vakanties. Het SEC en ONS Welzijn hebben de handen ineen geslagen en gaan in de meivakantie een sportevenement organiseren. Al een aantal weken zijn de jongeren druk in de weer met het maken van plannen, uitwerken van draaiboeken en het maken afspraken om het evenement tot een groot succes te maken! Het evenement, speciaal voor jongeren van 13 t/m 20 jaar, vindt plaats op dinsdag 24 april bij ‘t Honk. Binnenkort komt er meer informatie over het evenement, maar noteer de datum alvast in je agenda!

Locatie: Jongerencentrum ’t Honk
Palestrinastraat 6, Oss

mei
2
wo
2018
Het koffieuurtje. Thema ‘Armoede’
mei 2 @ 19:00 – 20:30

HET KOFFIE UURTJE

Elke maand, onder het genot van een kopje koffie of thee en wat lekkers, praten we met elkaar (ervaringsdeskundigen en lotgenoten) over thema’s die jou aangaan.
Deze maand is het thema “Armoede”.

Heb je aan het eind van je inkomen nog een stukje maand over?
En wat doet het dan met je en hoe ga je ermee om?
Wil je erover praten en je ervaringen delen met ons dan ben je van harte welkom om er samen met ons erover te praten

Waar:        ons Huis van de Wijk (Coornhertstraat 3 in Oss)
Wanneer: 2 mei 2018
Hoe laat:  19.00 uur – 20.30 uur

Bingo voor Actie Kidz-Taz
mei 2 @ 20:00

Bingo voor Actie Kidz-Taz

Wij organiseren weer een Bingo waarbij hele leuke prijzen te winnen zijn. De opbrengst is voor de Stichting Actie Kidz-Taz, een stichting voor kinderen die opgroeien in gezinnen met weinig financiële middelen.

Deze kinderen hebben het vaak moeilijk en daarom organiseren wij jaarlijks diverse activiteiten om hun wereld een stukje mooier te maken. Om deze activiteiten
te bekostigen zijn wij afhankelijk van sponsors, giften en donaties. Die proberen wij op verschillende manieren te werven, waaronder het organiseren van Bingo’s. Eén
Bingokaart kost € 10,00, daarbij ontvangt u vier gratis loten voor de loterij in de pauze. Een bingoboekje bestaat uit 10 rondes met een 1e, 2e en 3e prijs. Loten voor de loterij bijkopen, is mogelijk. Het zou geweldig zijn als u meedoet!

Wanneer: Woensdag 2 mei 2018 om 20.00 uur
Locatie:    De Hille, Looveltlaan 25, Oss
Contact:   06 – 3052 6286 (Annie van Bakel)

mei
6
zo
2018
Rommelmarkt op stoepen Staringstraat
mei 6 @ 11:00 – 16:00

Rommelmarkt op stoepen Staringstraat

Om het voorjaar leuk te beginnen, organiseert de Staringstraat een rommelmarkt op zondag 6 mei van 11:00 tot 16:00 uur.

Bewoners bieden hun spullen aan op de eigen stoep of oprit. Er zijn geen kosten aan verbonden. Deelname uitsluitend voor bewoners!

Meld je zo spoedig mogelijk aan door een mailtje te versturen!

mei
9
wo
2018
Opening wandelroute Hartje Ruwaard
mei 9 @ 13:00

Opening wandelroute Hartje Ruwaard

Op woensdag 9 mei om 13:00 uur wordt de wandelroute Hartje Ruwaard geopend. Dit is een interactieve wandelroute voor jong en oud door het hart van de wijk Ruwaard. Deze is tot stand gekomen in samenwerking met het Sport Expertise Centrum, GGD, Brabant Zorg, de Proeftuin en de inzet van vele enthousiaste wijkbewoners.  Leerlingen van Het Hooghuis wandelen ook mee.

Wat beweegt mensen in de Ruwaard was de vraag die bovenstaande organisaties hebben gesteld aan bewoners van de wijk. Naar aanleiding van deze gesprekken is het is het idee voor een wandelroute door de wijk ontstaan. Het doel van de wandelroute is belangrijke punten in de wijk Ruwaard met elkaar verbinden om ontmoeten en bewegen te stimuleren. De wandelroute moet meer zijn dan ‘gewoon’ een wandelroute.

Door middel van QR codes zal de wandelroute zo interactief mogelijk gemaakt worden. Naast bewegwijzering in de vorm van bordjes met pijltjes in de vorm van een
hartje zullen er diverse QRcodes te scannen zijn waar je doorgelinkt wordt naar onder anderen: beweegkaarten voor jongeren, volwassenen en ouderen, informatie over
diverse activiteiten en belangrijke punten in de wijk zoals de kinderboerderij Elzenhoek, Ons Huis van de wijk, d’n Iemhof, Sterrebos ‘de ontmoeting’ en meer.
Daarnaast zal er informatie gegeven worden over de aangrenzende wandelroutes zodat wandelroute ‘Hartje Ruwaard’ gebruikt kan worden door wandelaars als er bindende route naar andere wandelroutes. Tenslotte worden ook historische punten in de wijk Ruwaard benadrukt door middel van foto’s en gedichten, waarmee de
wandelroute een mooie inkijk geeft in het ontstaan en de groei van de wijk Ruwaard. Wij nodigen alle wijkbewoners van harte uit voor de feestelijke opening en het
wandelen van de route!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Suze de Jong: suze@sport-expertise-centrum.nl

mei
14
ma
2018
Alzheimer café Oss-Maasland
mei 14 @ 19:00 – 21:30

Kopgroep Oss

Ontmoetingscentrum De Meteoor, Oude Litherweg 18-20, Oss
——————————————————————————

Vader of moeder heeft dementie

Op maandag 14 mei 2018 komen volwassen kinderen aan het woord.

Hoe is het om mantelzorger te zijn van een vader of moeder met dementie. Hoe verandert je relatie met vader of moeder? Hoe combineer je de zorg met je eigen gezin/je eigen leven? Waar heb je zelf behoefte aan? Hoe deel je de zorg met anderen?

Ontmoetingscentrum De Meteoor, Oude Litherweg 18-20, Oss

——————————————————————————

Ergotherapie en dementie

Ontmoetingscentrum De Meteoor, Oude Litherweg 18-20, Oss
——————————————————————————

Begrijpen van gedrag bij dementie

Ontmoetingscentrum De Meteoor, Oude Litherweg 18-20, Oss
——————————————————————————
Vergadering wijkraad Ruwaard
mei 14 @ 19:30 – 22:00
mei
15
di
2018
Informatieavond buurtpreventie
mei 15 @ 19:30 – 20:30

Wil je veilig en prettig wonen in je buurt? Wil je helpen om overlast of verdachte situaties te verminderen? Vind je het interessant om van de politie te horen wat er speelt? Vind je het leuk om bewoners uit je buurt te leren kennen?
Dan is het een goed idee om mee te doen aan een Buurtpreventiegroep of WhatsApp groep in je buurt!

Binnenkort krijgen alle bewoners van de Ruwaard hierover een brief in de bus. Deelnemers aan Buurtpreventie maken regelmatig samen een ronde in de buurt. Je bent goed herkenbaar door een zichtbaarheidsjas.
Sandra de Veer, wijkagente: “De herkenbaarheid van de Buurtpreventie op straat ontmoedigt inbrekers en vandalisme. In Tilburg werkte ik in de wijk de Reeshof. Hier is het aantal inbraken gedaald van 256 naar 34 per jaar. Ik gun het de Ruwaard dat dit hier ook gaat lukken! “.

Deelnemers krijgen naast kleding, ook een ID en een basistraining voor buurtpreventie. Zo ga je goed voorbereid van start. Je bepaalt zelf wanneer en hoe vaak je meedoet. Je bent de ogen en oren voor politie, gemeente, Brabant Wonen, ONS welzijn en wijkorganisaties. Sandra de Veer: “Buurtpreventieteams kunnen van alles tegenkomen waar wij dan op in kunnen spelen. Verdachte situaties, overlast door jongeren, een loszittende stoeptegel, een verwaarloosd tuintje, een woning waar de gordijnen al lang dicht zitten.

Omgekeerd vertellen wij aan de vrijwilligers wat er speelt, en vragen ze daarop te letten.“ Lijkt je dit wat? Kom dan naar een van de informatieavonden over Buurtpreventie en WhatsApp groepen op:

  • dinsdag 15 mei (Dichtersbuurt en Vondellaan-Zuid),
  • 22 mei (Staatsliedenbuurt, van Hogendorplaan-West en Het Woud) of
  • 29 mei (Wagenaarstraat en omgeving, Beethovengaarde en Lisztgaarde, Witte Hoef, De Elzen en Euterpelaan-Noord) om 19.30 uur in d’n Iemhof.

Of neem contact op met wijkagenten Niels de Lange en Sandra de Veer.
0900-8844 (Wijkagenten)
niels.de.lange@politie.nl
sandra.de.veer@politie.

mei
17
do
2018
Liederen avond
mei 17 @ 20:00

Slotavond Liederentafel
Op donderdag 17 mei (vanwege Hemelvaart een week later dan gewoonlijk) is laatste liederentafel van dit seizoen. Naast het Iemhof Combo en de zangeressen treedt ook het C-manskoor uit Nuland op met een selectie van zeemansliederen. Alle teksten worden op een groot scherm geprojecteerd, dus meezingen is heel gemakkelijk. Iedereen die van zingen houdt is van harte welkom.

De toegang is gratis

Aavang: 20.00 uur. Zaal open om 19.30 uur
Locatie:  D’n Iemhof, Sterrebos 35 5344AN Oss

Vaste (wekelijkse) activiteiten

Een uitgebreid overzicht van alle activiteiten bij Ons Huis van de wijk vindt u hier

Wandelen:
Locatie:     vertrekpunt bij Ons Huis van de Wijk
Wanneer:  Dinsdagmorgen
Tijdstip:     09.00 uur  (bij goed weer)

Locatie:     vertrekpunt bij Sterrebos flat
Wanneer:  Iedere dinsdag-/woensdag- en donderdagavond
Tijdstip:     19.00 uur (bij goed weer)

Broodje Ruwaard:
Locatie:     Serviceflat Sterrebos
Wanneer:  Dinsdagmiddag
Tijdstip:     van 12:00 tot 13:30

Crea kletsclub:
Locatie:     d’n Iemhof.
Wanneer:  Woensdagochtend.
Tijdstip:     van 09:30 tot 12:00

Buurtsport:
Locatie:     Plein Sterrebos/Telescoop (Verdistraat 79)
Wanneer:  maandagmiddag
Tijdstip:     15:00 tot 16:00

Locatie:       Plein Blinkerd
Wanneer:    maandagmiddag
Tijdstip:      14:30 tot 15:30

Locatie:     Plein montessorischool Elzeneind
Wanneer:  dinsdagmiddag
Tijdstip:    14:45 tot 15:45

Locatie:     Plein Sterrenschool Poolster
Wanneer:  donderdagmiddag
Tijdstip:     14:15 tot 15:15

Maaslands operette en musical gezelschap
Locatie:      d’n Iemhof
Wanneer:   Woensdagavond
Tijdstip:      Vanaf 19:30

Gratis juridisch advies
Locatie:      Huis van de Wijk
Wanneer:   Maandagmiddag
Tijdstip:      15:00 tot 16:00

Rouwcafé:
Locatie:      Kinderboerderij Elzenhoek
Wanneer:   1ste en 3de woensdagochtend
Tijdstip:      Van 9.30 tot 11.30

Beschrijving  vaste (wekelijkse) activiteiten:

Broodje Ruwaard

Broodje Ruwaard is een activiteit die één keer in de week plaatsvind en heeft heeft als doel om mensen die eens om contact verlegen zitten, bij elkaar te brengen tijden de lunch. Tijdens deze lunch komen diverse vraagstukken en gespreksonderwerpen ter tafel.

Koffie en fruit worden aangeboden, de te nuttigen lunch dient u zelf mee te nemen.

Waar:        Serviceflat Sterrebos
Wanneer: Elke dinsdag van 12.00 uur tot 13.30 uur
Contact:    Bij vragen kunt u contact opnemen met: bart.hoes@ons-welzijn.nl

Maaslands operette en musical gezelschap

‘Het Maaslands’ is een enthousiast koor dat in februari 2017 40 jaar bestond. Ons koor, destijds ontstaan uit ‘de Osse Opera’, heeft een gevarieerd repertoire van zowel klassieke als moderne muziek.

Wij repeteren iedere woensdagavond in d’n Iemhof onder leiding van onze dirigent Rein Boeijen.
Mocht u interesse hebben om mee te doen met ons koor, kom dan eens vrijblijvend langs op onze repetitie avond.
We repeteren op woensdagen van 20.00-22.00 uur in d’n Iemhof.

Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met:

de voorzitter van het bestuur:
Arnold Burger
arnoldburger.46@gmail.com (tel.: 0492-390034 of 06-12300590)

bestuurslid en PR-medewerker:
Anneke Meijs
annekemv62@gmail.com  (tel.: 0412-455589)

bestuurslid en PR-medewerker:
Marjo van Hove
hove-zonneveld@kpnplanet.nl (tel.: 0412-639463 / 06-33642283)

Voor organisatorische zaken (optredens) graag contact opnemen met
Will Segers (bestuurslid) w.segers@zonnet.nl (tel 0412-649083)

Rouwcafé Oss

Verdrietig maar niet alleen

Rouwcafé Oss is een plek waar mensen die rouwen om een overleden persoon bij elkaar komen en hun verdriet kunnen delen. Vaak gebeurt het dat de omgeving geen oog of oor meer heeft voor het verdriet wat er nog is. Het leven gaat verder, maar dat gevoel ervaart de rouwende (nog) niet.

Er staan deskundige vrijwilligers voor u klaar om met u te praten of een activiteit te ondernemen. Niets moet! Voor de één kan het een eenmalig bezoek zijn, een ander heeft behoefte om een paar keer een kopje koffie te komen drinken. Ook is het mogelijk om sámen met iemand langs te komen.

Iedere eerste en derde woensdag van de maand wordt u ontvangen tussen 9.30 en 10.00 en we sluiten af om 11.30. Aanmelden is niet nodig en de er zijn geen kosten aan verbonden. De locatie is  een mooie ruimte van de Kinderboerderij de Elzenhoek te Oss.

De begeleiding bestaat uit vrijwilligers die in hun professie ook met rouw te maken hebben:
– Mw. Freddy van Eerd, uitvaartbegeleider Tempus Uitvaartzorg
– Mw. Chantal Nicolasen, nazorgbegeleider NuNazorg
– Mw. Germien Grimmelikhuizen, coördinator en rouw-en verliesbegeleider Labyrinthoss

Mede mogelijk gemaakt door “Dat is Oss’

Als u meer informatie nodig heeft of vragen heeft kunt u contact opnemen met de coördinator,
tel. 06 53 77 60 75 of info@labyrinthoss.nl of check www.labyrinthoss.nl/rouwcafe-oss

Buurtsport

Sport en spel zorgen voor verbroedering. We vinden het belangrijk om de leefbaarheid in de wijk te verhogen en de participatie te stimuleren en hebben daarom met BrabantWonen, de gemeente Oss, de wijkraden van Ruwaard, Oss-Zuid en Schadewijk en een aantal basisscholen de handen ineen geslagen. In de Osse wijken zorgen onze combinatiefunctionarissen na schooltijd in de schoolweken voor de begeleiding van de groepen kinderen. Omdat we het belangrijk vinden dat kinderen het leuk vinden, zorgen we voor veel afwisseling in sport- en spelvormen. We werken regelmatig samen met verenigingen in de wijk, die daardoor de kans krijgen om zich te presenteren. Wil jij ook lekker sporten samen met klasgenoten of leeftijdsgenootjes uit de wijk? Kom gezellig langs! Deelname is gratis en je hoeft je niet aan te melden.

Waar/wanneer:

Maandag 14.30 – 15.30u Schoolplein basisschool de Blinkerd (Troelstrastraat 13 Oss)
Coach: Paul van den Berg paul@sportinoss.nl

Maandag 15.00 – 16.00u Schoolplein Sterrebos/Telescoop (Verdistraat 79 Oss)
Coach: Evy van Roosmalen evy@sportinoss.nl

Dinsdag 14.45 – 15.45u Schoolplein Montessorischool  Elzeneind (Staringstraat 8-10 Oss)
Coach: Hugo Heijnen hugo@sportinoss.nl

Woensdag  12.45 – 13.45u Cruyff Court FC Oss (Vijversingel Oss)
Coach: Paul van den  Berg paul@sportinoss.nl

Woensdag  14.00 – 16.00u Wijkcentrum schadewijk (Leeuwerikstraat 2 Oss)
Coach: Paul van den  Berg paul@sportinoss.nl

Woensdag  14.30 – 15.30u Talentencampus Oss (voor de kantine bij SV top)
Coach: Hugo Heijnen hugo@sportinoss.nl

Donderdag   14.15 – 15.15u Schoolplein Sterrenschool Poolster (Staringstraat 8-10 Oss)
Coach: Hugo Heijnen hugo@sportinoss.nl

Donderdag  15.00 – 16.00u Wijkcentrum schadewijk (Leeuwerikstraat 2 Oss)
Coach: Kevin Janssen kevin@sportinoss.nl

Vrijdag   14.15 – 15.15u Schoolplein Pius X  (Wilhelminalaan 20 Oss)
Coach: Bas Hoetink bas@sportinoss.nl

Vrijdag 14.30 – 16.30u Cruyff Court FC Oss (Vijversingel Oss)
Coach: Paul van den  Berg paul@sportinoss.nl

Gratis hulp bij juridische en financiële vragen
Elke maandag kunt u terecht in het huis van de wijk Coornhertstraat 3 tussen 15.00 en 16.00 voor al uw juridische en financiële vragen. Dit is geheel gratis. De sociaal raadslieden proberen ter plekke samen met u de vragen te beantwoorden en u van informatie te voorzien, brieven te schrijven of formulieren in te vullen wat u zelf niet lukt. Heeft u vragen? Neem contact op via emailadres: bart.hoes@ons-welzijn.nl

Waar:           Ons Huis van de Wijk, COornhertstraat 3
Wanneer:    Elke maandag van 15:00 tot 16:00
Contact:       bart.hoes@ons-welzijn.nl

Crea kletsclub

Iedere woensdag is er Rucrea creatief;  Een gezellige handwerkgroep, ook wel bekend als de crea-kletsclub, waar tegenwoordig ook vlaggetjes gehaakt worden voor een recordpoging langste gehaakte vlaggenlijn. Haak gezellig aan voor langstevlaggenlijn ook inleverpunt voor vlaggetjes. We hebben garen en naalden beschikbaar en alle patronen van de site en maten en mallen

Waar:        d’n Iemhof
Wanneer: Woensdagochtend van 09:30 tot 12:00
Contact:    Gertruud Verbruggen