Bladafval opruimen

By 21 november 2018 Rucrea nieuws

Bladafval opruimen

De herfst is in volle gang, het blad valt van de bomen. De gemeente ruimt het gevallen blad op de straat voor u op. Het aantal bomen in een straat, de soort en het weer bepalen hoe vaak de gemeente het blad opruimt. Zo ruimen we op de ene plaats 6 keer het blad op en op andere plaatsen misschien maar 2 keer. Bladeren in groenstroken ruimen we één keer per jaar op. Ook verwijderen we bladeren op grasvelden.

Wanneer komt de gemeente langs?

We kunnen niet aangeven hoe vaak en wanneer we het blad ruimen. Dit is sterk afhankelijk van de wind, het soort boom, waar de boom staat en het weer. De gemeente houdt dit goed in de gaten.

Nut van afgevallen bladeren

Bladeren geeft onkruid minder kans en isoleert de bodem tegen de winterkou. Als het blad vergaat, maakt het de bodem ook rijker en voedzamer. Afgevallen bladeren beschermen planten en dieren tegen de vorst. Bolgewassen en vaste planten bloeien eerder, als ze in de winter door een bladerdek beschermd zijn. Ook zijn bladeren in de winter een schuil- en voedingsplaats voor insecten, vogels en kleine zoogdieren.

Veel bladafval?

Als u zelf veel bladafval heeft, kunt u:

  • zelf composteren. Gebruik dit om uw tuin te bemesten.
  • in de groene container gooien.
  • naar de Milieustraat brengen
  • dit op hopen vegen langs de openbare weg. Wij halen dit in onze vaste opruimronden op. Veeg de bladeren op een plek waar onze vrachtwagen bij kan komen. Leg het bladafval niet voor een put, want dan loopt het regenwater niet goed meer weg. Leg geen snoeiafval bij de bladeren.

Heeft u vragen over bladafval, neem dan contact op met de gemeente via 14 0412.

Leave a Reply