Veiligheid in de wijk vindt iedereen belangrijk. Er is een breed scala aan maatregelen getroffen om u dat veilige gevoel te geven. U kunt zelf ook een bijdrage leveren door actief met veiligheid bezig te zijn. Dat kan bijvoorbeeld door zich aan te melden voor de buurtpreventie of mee te doen met de WhatApp groep voor uw buurt.  Indien er nog geen WahtsAppgroep voor uw buurt bestaat kunnen wij u tips geven hoe er een op te zetten.

.

Buurtpreventie

Veiligheid maken we samen!

Buurtpreventie Ruwaard

Wil je veilig en prettig wonen in je buurt? Wil je helpen om overlast of verdachte situaties te verminderen? Vind je het interessant om van de politie te horen wat er speelt? Vind je het leuk om bewoners uit je buurt te leren kennen? Dan is het een goed idee om mee te doen aan een buurtpreventiegroep in je buurt!

Wat is buurtpreventie?

Een buurtpreventieteam bestaat uit vrijwilligers die zich met elkaar inzetten om hun wijk en buurt veilig en leefbaar te houden. De vrijwilligers zijn extra ogen en oren van de politie en gemeente. De vrijwilligers surveilleren in koppels of groepjes op straat. Een buurtpreventieteam koppelt terug met de wijkagent. De wijkagent vertelt vrijwilligers op welke bijzonderheden zij moeten letten. Buurtpreventie heeft vooral een preventieve werking, omdat vrijwilligers herkenbaar op straat aanwezig zijn.

Buurtpreventie kan veel goed doen waar problemen zijn. Denk hierbij aan problemen op het gebied van criminaliteit zoals inbraak, vandalisme, vernielingen, vervuiling en geluidsoverlast. Als een groot deel van de buurtbewoners bereid is er samen met de politie en de gemeente iets aan te doen, kan dat veel schelen. Buurtpreventie kost u niet veel moeite, maar kan wel heel wat opleveren: een prettige, veilige en rustige buurt.

Hoe gaat het in zijn werk?

Als lid van het buurtpreventieteam, krijg je kleding, een zaklamp, flyers, legitimatiebewijs en een basistraining voor buurtpreventie. Zo ga je goed voorbereid van start. Je bepaalt samen met de andere teamleden wanneer je op pad gaat. Via de wijkagent ontvang je een overzicht met de aandachtspunten uit de wijk. Hierbij worden tijdstippen en locaties vermeld waar extra aandacht voor wordt gevraagd. Ook worden in overleg met de wijkagent en de gemeente preventieacties en een aantal bijeenkomsten gepland om bijzonderheden en werkwijze door te nemen.

Surveillance

Het buurtpreventieteam kan aan de hand van de informatie van de politie zelf een rooster samenstellen of spontaan een moment van surveillance  inplannen. Buurtpreventieteams kunnen van alles tegenkomen waar de politie of de gemeente op in kunnen spelen. Verdachte situaties, overlast door jongeren, een loszittende stoeptegel, een verwaarloosd tuintje, een woning waar de gordijnen al lang dicht zitten etc.  Per buurtpreventieteam wordt één van de vrijwilligers benoemd tot coördinator. De coördinator is eerste contactpersoon voor de wijkagent en de gemeente.

Heeft u belangstelling?

Heeft u belangstelling of vragen? Dat kunt u laten weten via het online aanmeldformulier of door een mail te sturen naar buurtpreventie.ruwaard@gmail.com. Leden van de wijkraad helpen u dan verder.

Zie ook:

Buurtpreventie Ruwaard van start
Buurtpreventie: Een maandelijkse update
Vrijwilligers gezocht Lisztgaarde / Beethovengaarde

WhatsApp groepen

Veiligheid maken we samen!

WhatsApp maakt uw buurt veiliger!

Iedere minuut vindt er in Nederland wel een inbraak plaats en als de avonden langer worden, stijgt het
aantal woninginbraken. blank

Veilig wonen is bewust wonen. U kunt samen met uw buren een steentje bijdragen aan de veiligheid in uw wijk.

Start met uw buren in de straat een WhatsApp-groep! Buurtbewoners kunnen elkaar namelijk via WhatsApp attent maken op zaken die spelen in de buurt. Zo kunt u samen een oogje in het zeil houden en verdachte situaties melden bij de politie.

WhatsApp is een applicatie voor een smartphone. U kunt met WhatsApp gratis meerdere personen tegelijkertijd een bericht sturen en eventueel waarschuwen wanneer u deel uitmaakt van zo’n groep. Tegelijkertijd kan dit leiden tot sociale contacten. Het is een moderne, digitale vorm van buurtpreventie. Er kunnen maximaal honderd mensen deelnemen aan één groep.

Een WhatsApp-groep opzetten is een initiatief van burgers. Wijkraad Ruwaard, gemeente Oss en politie zijn hier enthousiast over.

Start met uw buren in de straat een WhatsApp-groep!

Er zijn al bewoners binnen de gemeente Oss die zelf het initiatief hebben genomen om een WhatsApp-groep op te starten om op deze manier hun buurt veiliger te maken.

Ook u kunt een groep starten!

Op deze website vindt u een formulier dat u kunt printen en bij uw buren in de brievenbus kunt doen. Door middel van dit formulier vraagt u aan uw buren of zij ook willen deelnemen aan de WhatsApp-groep. Zodra u alle formulieren retour hebt ontvangen, maakt u op uw mobiel een groep aan in WhatsApp. U zet de mobiele nummers van de deelnemers in deze groep en nodigt hen vervolgens uit. Schrijf uw eerste bericht en u bent uw eerste groepschat via WhatsApp begonnen!

Hulp nodig? 

Heeft u hulp nodig om een WhatsApp-groep in uw buurt te starten? Als u dat wilt, kan de wijkraad u daarbij helpen. Dat doet de wijkraad graag! Raadpleeg de website van Rucrea.

Meld uw WhatsApp-groep aan

Gemeente, politie, Rucrea en wijkraad nemen niet actief deel in de WhatsApp-groep. Wel kan de wijkraad u op de hoogte houden van ontwikkelingen in de wijk. Start u een WhatsApp-groep? Meldt u dan aan via E-mail: buurtpreventie.ruwaard@gmail.com of via het online aanmeldformulier.

Spelregels WhatsApp

Wilt u ook een WhatsApp-groep opzetten dan is het raadzaam om een aantal spelregels te hanteren.

 1. Deelnemers zijn minimaal 18 jaar oud.
 2. WhatsApp is een burgerinitiatief. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt.
 3. Gebruik de WhatsApp volgens de SAAR afkorting
  – S = Signaleer
  – A = Alarmeer 112
  – A = App om je waarneming bekend te maken aan
  – R = Reageer, door bijvoorbeeld allemaal een lamp aan te doen.
 4. Laat door middel van een WhatsApp bericht aan elkaar weten dat 112 al gebeld is! Voorkom een regen van 112 meldingen.
 5. Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke.
 6. Speel geen eigen rechter en overtreedt geen regels/wetten. Dus ook geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het besturen van een voertuig.
 7. Gebruik deze WhatsApp groep(en) alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling      contact/privéberichten.

Twee succes-voorbeelden van WhatsApp

 1. Verdachte jongens

“Vorige week liet ik rond lunchtijd mijn hond uit en zag in de verte drie jongens door de heg uit een tuin komen. Dankzij mijn melding via de WhatsApp-groep hield de buurt de jongens op afstand in de gaten. Ook heb ik direct de politie gebeld. De politie kwam en via de WhatsApp-berichten uit de groep kon ik precies vertellen welke kant de jongens op waren gegaan en hoe ze eruit zagen.”

 1. Buurtbewoners verjagen inbrekers

Een buurtbewoner zag rond half drie een auto in de straat. Er stapten twee mannen uit. Ze schenen met een zaklantaarn een huis binnen. De buurtbewoner twijfelde geen moment en stuurde via WhatsApp berichtjes naar de andere buurtbewoners. Die reageerden meteen door allemaal tegelijk het licht aan te doen. De inbrekers zijn er vandoor gegaan.

Aanmelden kan via  het online aanmeldformulier of E-mail naar: buurtpreventie.ruwaard@gmail.com.

 

Zie ook:

Flyer WhatsApp
Installatie van WhatsApp

 

blank
blank
blank

Wijk coördinator  Peggy Mulderij
Bereikbaar via p.mulderij@oss.nl of via 140412 en is vanuit gemeente betrokken bij  buurtpreventie Ruwaard

Niels de Lange  bereikbaar via 0900-8844 of niels.de.lange@politie.nl

Sandra de Veer bereikbaar via 0900-8844 of sandra.de.veer@politie.nl