Op deze pagina vindt u gedetailleerde informatie over ‘onze’ wijk Ruwaard over:

Klik op de rode tekst hierboven om rechtstreeks naar één van de rubrieken te springen.

blank

Inzoomen van Gemeente Oss tot wijk de Ruwaard en verder ……

Het onderstaande is bedoeld om u inzicht te geven in de indeling van de Oss en meer specifiek de wijk de Ruwaard. Deze bestaat uit buurten die soms weer onderverdeeld zijn in kwartieren. Enigszins verwarrend om te achterhalen waar nou de ene buurt ophoudt en de andere begint.

In tekst:

blank

In plaatjes:

Oss de gemeente:

blank
blank

Oss, de stad en haar wijken

blank

Klik op het plaatje voor een vergroting

blank

De Ruwaard en haar buurten

blank

Klik op het plaatje voor een vergroting

Nieuwbouw in de Ruwaard

In de Ruwaard is het druk de laatste tijd. Zo is de “Kwekerij” inmiddels voltooid en de bouw van het  Componistenkwartier is inmiddels in volle gang met geplande oplevering in 2021. De huizen van beide projecten zijn/worden in het Sibliuspark gerealiseerd. Om precies te zijn: Het Componistenkwartier ter hoogte van Beethoven- en Lisztgaarde en tennisvereniging Breakpoint. De “Kwekerij” op het voormalig terrein van tuincentrum Zwanenberg.

In onderstaande foto kunt u de veranderingen tbv de “Kwekerij” en het “Componistenkwartier” zien door middel van het naar links en naar rechts bewegen van de schuif. Ook e zien is  dat tennisvereniging Breakpoint voor het componistenkwartier moest wijken.

Door op een van de onderstaande regels te klikken kunt u makkelijk direct springen naar de gewenste inhoud:

blank blank

Het componistenkwartier

Componistenkwartier wordt gebouwd midden in het Sibeliuspark. In vier kwartieren ontstaat hier een geheel nieuwe woonwijk van 130 koopwoningen . Het Sibeliuspark is een park waar de komende jaren veel gaat veranderen, omdat de gemeente Oss hoge ambities heeft voor dit gebied. De bouw van de eerste 2 kwartieren is nu in volle gang.

Op en rondom de plek aan de Beethovengaarde waar de tennisvereniging Breakpoint plaats heeft gemaakt komen 130 grondgebonden koopwoningen. Het werk verloopt in fases en de planning is om dat alle 130 woningen in 2021 te realiseren. ,,Het zal het eerste project zijn dat geheel gasloos wordt gerealiseerd in Oss.

blank

Heidewoning

blank

De tweelaagse woningen hebben allemaal 3 slaapkamers op de verdieping.

Parkwoning

blank

De royale drielaagse woningen van Componistenkwartier bieden je standaard maar liefst 6 slaapkamers.

Meer informatie is te vinden op deze link

Appartementencomplex Sibeliuspark-zuid

Het is de bedoeling dat aan de zuidkant van het Sibeliuspark (op de hoek van de Joannes Zwijsenlaan en de doctor Saal van Zwanenbergsingel)  46 nieuwbouwappartementen gerealiseerd worden.  ,,Die gaan waarschijnlijk volgend jaar in de verkoop en komen zo’n beetje achter het Tango-tankstation te staan”.

Bron: Algemeen Dagblad

blank

Sociale huurwoningen Sibeliuspark-noord

Ontwikkelaar Park & People gaat aan het begin van de Beethovengaarde in het Sibeliuspark park ook voor BrabantWonen in de weer. De woningcorporatie ontwikkelt zelf een plan voor 74 huurwoningen naast het pand van ROC de Leijgraaf aan de Euterpelaan. Het gaat hier om 19 grondgebonden woningen en 55 appartementen in de sociale huursector. ,,De plannen zijn nog in voorbereiding. We verwachten in 2019 met de bouw te kunnen starten”, zegt een woordvoerster van BrabantWonen.

De woningcorporatie is ook na deze hoek niet klaar in ‘Het Oss van Morgen’, zoals het gebied heet met daarin het Sibeliuspark, het voormalige ziekenhuisterrein en de Talentencampus. Daar denkt BrabantWonen nog na over een ‘combicomplex’ met parkeerkelder, kantoorruimte en woontorens. Dat zou verrijzen in de oksel van de Joannes Zwijsenlaan en Doctor Saal van Zwanenbergsingel. Of en wanneer de bouw start, blijft nog even de vraag.

Voor de langere termijn heeft Park & People nog meer in petto op de campus. Tegenover de hoofdingang van het Frans Heesen Stadion denkt de ontwikkelaar aan utiliteitsbouw, met ruimte voor een school of kantoor. ,,Maar hoe of wat, weten we nog niet precies”, zegt Detmers namens Hendriks.

Herontwikkeling d’n Iemhof en toekomst visie Sterrebos

blank

Een open en uitnodigend nieuw gebouw voor de wijk stond in de Ruwaard al jaren op het verlanglijstje. Na uitvoerig overleg met gemeente Oss, BrabantWonen, stichting wijkcentrum Ruwaard, wijkraad Ruwaard en wijkstichting Rucrea gaat dat er dan ook komen. Berghege kreeg van BrabantWonen de opdracht om het duurzame wijkcentrum te bouwen. Dé plek waar de 14.000 inwoners van wijk de Ruwaard en de bewoners van de Sterrebosflat elkaar kunnen ontmoeten.

Open karakter

Buro Kade ontwierp na een intensief workshoptraject met toekomstige gebruikers de nieuw te bouwen multifunctionele accommodatie onder de bestaande Sterrebosflat. Als de oude Iemhof gesloopt is, ontstaat er aan de Brederodestraat een groene ruimte. Daar komt straks de hoofdingang van de nieuwe Iemhof voor ontmoeten en activiteiten. Door de grote ramen en het open karakter van het gebouw is er volop contact tussen binnen en buiten. Direct grenzend aan de grote zaal komt een heerlijk terras.

“Dit moet echt dé huiskamer van de hele Ruwaard worden.”

Het centrale hart van de nieuwe Iemhof is een echte boulevard. Net als de grote zaal ligt die 60 cm lager dan de rest van de begane grond. Met een gezellige plaza en centrale bar waar iedereen terecht kan voor koffie, thee, (fris)drank en een praatje. De begane grond van Sterrebos en de nieuwe Iemhof vormen na de verbouwing één geheel. Met als blikvanger de grote zaal van D’n Iemhof die plaats biedt aan maar liefst 200 mensen in theateropstelling. Naast de grote zaal komen kleinere ruimtes voor met biljarts en kaarttafels, een huiskamer, een plaza en een rustige serre.

Groen dak

Ook wordt er een uitbreiding gerealiseerd aan de achterzijde van de Sterrebosflat die aan de Brederostraat ligt. Die aanbouw heeft een duurzaam en energiezuinig, groen dak. Op de eerste verdieping is onder andere ruimte voor dagopvang en om te vergaderen gereserveerd.

De oplevering is naar verwachting in het najaar van 2020. Daarna zullen via de volledig nieuwe entree hopelijk heel veel mensen de weg naar het nieuwe centrum gaan vinden.

Onderstaande tekening is de meest recente plattegrond van de nieuwe Iemhof / Sterrebos

blank