Oss blokkeert bouw bedrijfsunits op plek van oude laboratoriumschool

By 28 februari 2020 Artikel

De woningbouwplannen van de gemeente Oss op de plek van de voormalige laboratoriumschool en omgeving waren in het geding na de entree van een nieuwe projectontwikkelaar. Het gemeentebestuur van Oss voelde zich voor het blok gezet door de nieuwe eigenaar van de school die aan de Corellistraat in de Ruwaard geen woningen maar bedrijfsunits wil bouwen.

Had deze ontwikkelaar meteen een omgevingsvergunning aangevraagd, dan hadden we dat op basis van het bestemmingsplan voor dat gebied niet kunnen weigeren”, verklaart wethouder Joop van Orsouw de noodmaatregel. ,,Dat had betekend dat we meteen ook een streep konden zetten door andere ontwikkelingen in dat gebied. Dit terwijl het een hele mooie plek voor woningbouw is. Zulke locaties zijn schaars.”

Appartementen in schoolgebouw

Op de website wonenaandecorellistraat.nl wordt het bouwplan op de plek van de voormalige laboratoriumschool al twee jaar aangeprezen.

Op de website wonenaandecorellistraat.nl wordt het bouwplan op de plek van de voormalige laboratoriumschool al twee jaar aangeprezen. © Reales

De gemeente was tot voor kort in gesprek met projectontwikkelaar AKM Reales over herontwikkeling van de laboratoriumschool. Er lag een plan voor 70 tot 80 appartementen in het schoolgebouw en twee nieuw te bouwen woonblokken. De Zuid-Hollandse projectontwikkelaar was verder in gesprek met Dalco Food over woningbouw op de plek van dit bedrijf, zodra dat verhuisd zou zijn naar Vorstengrafdonk.
,,Ik vermoed dat het ze allemaal te lang duurde”, stelt Van Orsouw. AKM Reales moest de oude school in december kopen van eigenaar Aspen. Dit terwijl er voorlopig nog geen zicht is op woningbouw. De oude laboratoriumschool valt voor het grootste deel binnen de milieucirkels van Dalco Food en andere bedrijven in de directe omgeving. Zolang die bedrijven er zitten en binnen milieucategorie 3 blijven, kan er niet gewoond worden. ,,De meeste ondernemers en bewoners van dat gebied staan positief tegenover de plannen om het terrein naar wonen om te vormen, maar zoiets kost wel tijd”, weet Van Orsouw. Tijd die AKM Reales kennelijk niet wilde of kon investeren.

Met het vastgestelde voorbereidingsbesluit heeft de gemeente een jaar tijd voor zichzelf gekocht. Binnen dat jaar moet er een voorontwerp-bestemmingsplan liggen voor woningbouw. Van Orsouw: ,,Daarmee hebben we een geweldige uitdaging. We starten zo snel mogelijk met overleggen met de nieuwe projectontwikkelaar en de omgeving.” De wethouder heeft na de noodmaatregel nog geen contact gehad met de nieuwe eigenaar. ,,Hij heeft in ieder geval bereikt dat er nu extra vaart wordt gezet achter deze herontwikkeling. En misschien was dat ook precies zijn bedoeling.”

Bron: Brabants Dagblad 28 februari 2020.

Leave a Reply