Stichting Helpende Handen: Een interview met Rian en Vanessa

By 24 december 2018 Rucrea nieuws

Wie zijn jullie?
Vanessa Heij woont in de Ruwaard en Rian Brands in de Schadewijk. Samen beheren zij de stichting Helpende Handen Oss.

 De Start
Vanessa was getroffen door de armoede om haar heen, en is in 2014 begonnen met Rian en anderen iets te orgnieren rond  Sinterklaas: “Alle kinderen hebben recht op Sinterklaasfeest.” Maar mensen brachten naast cadeautjes ook eten en kleding, dus maakten ze ook kerstpakketten.  En zo ontstond de maandelijkse kledinguitgifte. Eerst vanuit huis, maar al gauw stond alles vol. Toen vaak verhuisd.

 De groei
In oktober 2017 vonden ze onderdak in ‘t Hageltje. “Maar voor hoe lang nog? We hebben nog niks anders gevonden. We hebben weinig eisen, maar er moet wel een toilet, water en elektriciteit zijn, ook voor het sociale gedeelte.” Er is nu een groep van 11 vaste vrijwilligers, en 1600 leden! Voor een deel ook donateurs. Elke maand is er een middag van 1 tot 4 uur kledinguitgifte, en dan zijn er zo’n 100 deelnemers.
Vanessa en Rian vormen de harde kern: “Wij zijn pitbulls, we laten niet meer los.” De mensen komen vanuit heel Oss, ook uit de Ruwaard, en uit dorpen om Oss heen.

Wat inspireert jullie?
“De armoede neemt toe ook van kinderen.” “De angst van ouders dat hun kinderen ook weer in armoede komen.” “mensen die net boven de inkomensgrens zitten, en daarom niet naar de voedselbank mogen. Schrijnende situaties.” “Als ze blij weg gaan, dat stimuleert ons ook. En we zien hier geen racisme.”

Zie ook: www.helpendehanden.tk

Vanessa Heij en Rian Brands

Leave a Reply