Tips en info rond corona

In deze pagina vindt u informatie rond corona en tips voor ontspanning. Informatie die u kan helpen bij vragen waar u mee zit, tips en ideeën om, in de tijd die we in “intelligente lockdown” doorbrengen, te ontspannen. Hoezeer ons de Corona pandemie ook aangrijpt, er moeten ook momenten van ontspanning kunnen zijn.  Uiteraard houden we de 1,5 meter onderlinge afstand scherp in de gaten. Tips en ideeën:

Informatie rond corona:

Mens-erger-je-niet via het internet

Wie kent het niet: Mens erger je niet.
Tegenwoordig heeft iedere tablet of laptop wel een camera aan boord. Gebruik deze eens om met familie of kennissen een spelletje te doen met behulp van die tablet of laptop.

Elke Apple computer/tablet heeft FaceTime, elke Windows computer heeft Skype, elke Android tablet heeft Duo standaard geïnstalleerd. De functionaliteit is vergelijkbaar.

Dit is op zich al voldoende om Mens-erger-je-niet. Belangrijk is wel om beide ‘kanten’ te voorzien van hetzelfde programma. Dit is uiteraard met name van belang als beide kanten voorzien zijn van verschillende merken tablets/computers. Met uitzondering van FaceTime zijn alle bovengenoemde programma’s gratis verkrijgbaar om op alle typen computer te installeren.

Bijvoorbeeld als u een spelletje wilt doen met een Apple en een Windows computer, kiest u niet  voor FaceTime maar één van de andere (Skype of Duo). Die moet u dan wel even downloaden, installeren en configureren.

Daarna is het simpel.

 • Vind aan beide kanten een goede opstelling van de computer waarbij de “tegenstander” minimaal uw spelbord kan zien. Het leukst is het als de spelers ook in beeld komen
 • Belangrijk is dat beide “kanten” alle bewegingen uitvoeren. Dus u moet ook de poppetjes van de tegenstander op uw board opstellen en u moet de beurt van uw tegenstander naspelen.  Datzelfde geldt voor uw tegenstander. Op die manier wordt het gehele spel op beide borden gespeeld.

Uiteraard is dit niet beperkt tot Mens-erger-je-niet. Het kan in principe met elk (bord)spel.

blank

Corona.

We kunnen er niet meer omheen. De eerste flinke maatregelen zijn al getroffen. Het overgrote deel van werkend Nederland moet zijn werk vanuit huis doen. En met een snotneus van als je behoort tot de kwetsbare groep is het advies om vooral thuis te blijven. De scholen en opvang zijn al gesloten. Kapsalons, nagelsalons en winkels mogen nog open blijven, maar voor hoelang? Dit betekent allemaal dat we elkaars hulp goed kunnen gebruiken.

Stel gerust je vraag

In verband met de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus kunnen we je voorlopig niet te woord staan op onze CJG-locatie en het Basisteam Jeugd & Gezin kan niet op huisbezoek komen.

Centrum Jeugd & Gezin Maasland is te bereiken:

Heb je een vraag over opgroeien en opvoeden, neem dan contact met ons op. Ook voor vragen aan onze experts van het Basisteam Jeugd & Gezin kun je contact opnemen met Centrum Jeugd & Gezin.

Stel een vraag online

Openingstijden

Centrum Jeugd & Gezin Maasland is bereikbaar:

 • Maandag tot en met vrijdag
 • Van 9.00 tot 17.00 uur
blank

In het weekend en in de avonduren kun je een vraag stellen per e-mail en via onze website. Wij streven ernaar onmiddellijk de volgende dag antwoord te geven op je vraag (muv het weekend).

Heeft u hulp of zorg nodig? Neem deze informatie dan goed door.

Heeft u hulp of zorg nodig? Dan kunt u het volgende doen:

 • Overleg met uw zorgaanbieder.
 • Kijk in uw eigen omgeving wat u kunt regelen. Denk aan kennissen, vrienden,
 • Komt u er niet uit? Bel of mail naar team Toegang Zorg& Welzijn via telefoonnummer
  14 0412 of stuur een e-mail naar zorgenwelzijn@oss.nl, familie en buren

Wilt u iemand helpen?
Hebt u tijd om iemand te helpen? Meldt u dan aan bij ONS welzijn. Dit kan door te bellen naar het wijkteam van ONS welzijn. Of door te bellen naar ONS welzijn via telefoonnummer 088 – 3742525. Zij brengen vraag en aanbod van hulp bij elkaar.

Hoe kunt u iemand helpen?
Voorbeelden van hulp zijn: boodschappen doen, medicijnen halen, de hond uitlaten, een dagelijks telefoontje of eten koken. Wees voorzichtig met persoonlijk contact, volg de regels van het RIVM.Hiermee voorkomt u dat u het virus verspreidt.

Heeft u medische vragen of vragen over lichamelijke  klachten?
Deze vragen kunnen wij niet beantwoorden. U kunt bellen met uw huisarts of de GGD.

Thuisonderwijs

Nu de scholen zijn gesloten en veel kinderen thuis zitten, zal het voor veel mensen zelfs zoeken zijn hoe invulling te geven aan het onderwijs. Waarschijnlijk heb je een hele berg huiswerk meegekregen. Duidelijk toch? Maar hoe vul je een dag in? Het is ook een mooi moment om te kijken hoe je kind nu eigenlijk leert. Misschien weet je dat allang en kun je er dus goed bij aansluiten. In elk geval is het een gelegenheid om dezelfde inhoud eens op een (heel) andere manier aan te bieden.

Verder lezen op www.thuisonderwijs.nl

Onze aansluitfunctionarissen voor de Basisscholen en het Voortgezet Onderwijs in Gemeenten Oss en Bernheze zijn bereikbaar via Centrum Jeugd .& Gezin Maasland

Hulp of zorg in corona-tijd

Er zijn inmiddels heel veel nieuwsbrieven en tips en informatie beschikbaar om samen de corona-crisis door te komen. Het gaat dan vooral om allerlei manieren om in contact te komen voor hulp en steun. Telefonisch en online met computer of smartphone. Op deze pagina hebben we een aantal mogelijkheden verzameld. Geen compleet verhaal, maar een eerste aanzet.

Informatie van Team Zorg & Welzijn
Heeft u (extra) hulp of zorg nodig n.a.v. de corona-crisis? Dan kunt u het volgende doen:

 1. Overleg met uw zorgaanbieder.
 2. Kijk in uw eigen omgeving wat u kunt regelen. Denk aan kennissen, vrienden, familie en buren.
 3. Komt u er niet uit? Bel of mail naar team Toegang Zorg & Welzijn:

telefoonnummer 14 0412 / e-mail zorgenwelzijn@oss.nl
Wat doet het team Toegang Zorg & Welzijn? Het team kan hulp regelen op een andere manier, bijvoorbeeld via vrijwilligers. Denk bijvoorbeeld aan iemand regelen die uw boodschappen kan doen of medicijnen kan halen.
Hoe kunt u iemand helpen? Voorbeelden van hulp zijn: boodschappen doen, medicijnen halen, de hond uitlaten, een dagelijks telefoontje of eten koken. Wees voorzichtig met persoonlijk contact, volg de regels van het RIVM. Hiermee voorkomt u dat u het virus verspreidt.
Vragen over corona
Heeft u medische vragen of vragen over lichamelijke klachten: bel met uw huisarts of de GGD (088 368 6858, bereikbaar op werkdagen van 08.00 – 17.00 uur en zaterdag en zondag van 09.00 – 13.00 uur).

Hebt u algemene vragen over het Coronavirus? Het RIVM is je bron voor het actuele aantal vastgestelde besmettingen en overige vragen over het coronavirus. Website https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/actueel of bel het landelijk nummer van het RIVM 0800 1351

Facebook pagina Corona hulp Oss & omgeving
Heb je hulp nodig of wil je iemand helpen? Kijk dan eens op de facebook pagina ‘Corona hulp Oss en Omgeving’. Hier komt vraag en aanbod uit heel Oss samen. Een ontzettend mooi particulier initiatief.https://www.facebook.com/groups/213837433158684

Bureau Jeugd en Media; omgaan met beeldscherm
Veel wordt digitaal aangeboden, dit staat op gespannen voet met (te) veel schermwerk. Mediaopvoeding tijdens de corona-crisis, ben niet te streng maar wel duidelijk. https://www.bureaujeugdenmedia.nl/mediaopvoeding-corona-crisis/

Facebook pagina Corona hulp Oss & omgeving
Heb je hulp nodig of wil je iemand helpen? Kijk dan eens op de facebook pagina ‘Corona hulp Oss en Omgeving’. Hier komt vraag en aanbod uit heel Oss samen. Een ontzettend mooi particulier initiatief.https://www.facebook.com/groups/213837433158684
Bureau Jeugd en Media; omgaan met beeldscherm
Veel wordt digitaal aangeboden, dit staat op gespannen voet met (te) veel schermwerk. Mediaopvoeding tijdens de corona-crisis, ben niet te streng maar wel duidelijk. https://www.bureaujeugdenmedia.nl/mediaopvoeding-corona-crisis/
ONS welzijn staat voor u klaar
ONS welzijn Oss wil al het mogelijke doen om te helpen. Vooral mensen die er zelf (even) niet uitkomen. Voor alle inwoners, en voor kwetsbare medeburgers in het bijzonder. Voor als u behoefte heeft aan een luisterend oor, in de knel zit of angstig bent. Zij kunnen ook dagelijks contact met u hebben indien nodig.

Heeft u zelf hulp nodig of wilt u iets betekenen voor een ander?
BEL ons:         088 3742525
MAIL ons:       sociaalteamosswest@ons-welzijn.nl

Erop af – Nu alle activiteiten, bijeenkomsten en ontmoetingsmomenten in de wijken zijn gestopt, nemen wij zelf contact op met gezinnen en mensen die nu extra kwetsbaar zijn of belast worden. Wij overleggen met u wat passende oplossingen kunnen zijn, eventueel met de betrokken gemeente.

Coördinatie van vrijwilligersinitiatief – Dit doet ONS welzijn in samenwerking met vrijwilligersinitiatieven in wijken, die nu ontstaan. ONS welzijn helpt hen met het toepassen van de geldende veiligheidsafspraken en bieden ondersteuning aan.

Maaltijdvoorziening –  ONS welzijn is betrokken bij maaltijdvoorziening via de Eetpunten en de Maaltijdservice aan huis. De Eetpunten in onze regio zijn gesloten, maar de maaltijdbezorging aan huis gaat door. Als het u niet lukt om zelf een maaltijd te organiseren, dan kunnen wij met u meedenken om iets te regelen in uw eigen omgeving. Bijvoorbeeld een thuisbezorgde maaltijd. Met deze inzet vanuit ONS welzijn kunnen wij u zo goed mogelijk van dienst zijn. In samenwerking met vrijwilligers, gemeenten en andere instellingen.

Centrum voor Jeugd en Gezin (CJ)
CJG geeft aan dat zij door gaat met ondersteuning van ouders en jeugdigen. Ze doen dat telefonisch of via een Skype-afspraak. Dit vervangt het ‘live’ info-gesprek: overleggen met een deskundige en je ontvangt advies-op-maat. Per situatie wordt bekeken wat, in het belang van de veelal kwetsbare cliënt, wenselijk is. 088-3472526 / info@centrumjeugdengezin-maasland.nl
Omgaan met psychische klachten
Mind is een organisatie voor mensen die ondersteund worden door GGZ. Zij heeft voor deze vreemde tijden initiatieven verzameld waar je aan mee kunt doen als je het even niet zo ziet zitten. https://wijzijnmind.nl/corona

Wat kunt u doen als uw zorgaanbieder minder hulp geeft?
Zorgaanbieders hebben het door de corona-epidemie extra druk. Het lukt niet om iedereen hulp en zorg te geven, die u gewend bent. Kan uw zorgaanbieder niet genoeg hulp geven? Vraag dan aan kennissen, vrienden, familie en buren om te helpen. Veel mensen werken nu thuis of hebben door de epidemie minder werk.

Lukt het niet om deze problemen in uw eigen omgeving op te lossen?
Lukt het niet om in uw eigen omgeving zorg en hulp te regelen? Bel of mail dan naar Team Toegang Zorg & Welzijn via telefoonnummer 14 0412 of stuur een e-mail naar zorgenwelzijn@oss.nl.

Wat doet het team Toegang Zorg & Welzijn?
Wanneer u in uw eigen omgeving geen hulp en zorg kunt regelen, is er team Toegang Zorg & Welzijn. Het team kan hulp regelen op een andere manier, via vrijwilligers.  Denk bijvoorbeeld aan iemand regelen die uw boodschappen kan doen of medicijnen kan halen.

Thuisonderwijs
Nu de scholen zijn gesloten en veel kinderen thuis zitten, is het zoeken naar hoe invulling te geven aan het onderwijs. Waarschijnlijk heb je een hele berg huiswerk meegekregen. Duidelijk toch? Maar hoe vul je een dag in? Het is ook een mooi moment om te kijken hoe je kind nu eigenlijk leert. Misschien weet je dat allang en kun je er dus goed bij aansluiten. In elk geval is het een gelegenheid om dezelfde inhoud eens op een (heel) andere manier aan te bieden. Kijk eens op de site www.thuisonderwijs.nl

Dagbestedingsactiviteiten voor thuis
Movisie heeft de dagactiviteiten van verschillende ondersteuningsorganisaties online gezet. Bedoeld voor allerlei verschillende doelgroepen, maar voor iedereen toegankelijk. Dus kijk eens rond als je iets voor je moeder, oma de buurvrouw of jezelf wilt organiseren. En vraag hulp als je hierbij ondersteuning nodig hebt. https://www.movisie.nl/artikel/tips-ideeen-dagbestedingsactiviteiten-tijdens-coronacrisis

Nieuw noodfonds voor Osse gezinnen
Verschillende goede doelen slaan de handen ineen om Osse gezinnen de coronacrisis door te helpen. Via een tijdelijk noodfonds is geld beschikbaar voor eten en medicijnen. Het fonds wordt vernoemd naar Mia Vervoort, die eind maart aan de gevolgen van het virus overleed.

Het fonds is een initiatief van Quiet Community Oss, Met Elkaar en het Solidariteitsfonds Oss. De drie organisaties rekenen erop dat ook mensen van buiten de doelgroep een beroep op het potje doen. Bijvoorbeeld ZZP’ers die door de crisis hun inkomen zien wegvallen. https://quiet.nl/noodfonds-in-oss-quiet-maakt-lawaai-voor-mia/

5 initiatieven die ouderen door de coronacrisis helpen

Ouderen worden in Nederland het zwaarst getroffen door het coronavirus. Vanwege de huidige maatregelen krijgen ouderen nauwelijks of geen bezoek en komen zij amper nog buiten. We willen namelijk niet dat ouderen worden besmet met het virus. Maar dit heeft wel een enorme impact. Door het bezoek aan opa en oma te beperken dreigt ook vereenzaming. Gelukkig kunnen we onze ouderen op verschillende manieren een hart onder de riem steken. Hieronder vind je een aantal handige tips en initiatieven om ouderen te helpen in deze onzekere tijden.

 1. Coronahulp platforms
  Er zijn inmiddels flink wat platforms waar alle hulpvraag en aanbod wordt verzameld. Ouderen kunnen hier aangeven waar ze behoefte aan hebben en anderen kunnen aangeven dat ze willen helpen. Bijvoorbeeld boodschappen doen, beeldbellen, de hond uitlaten, het vuilnis buiten zetten of andere dringende zaken. Hieronder een overzicht met populaire platforms waar hulpbehoevenden en hulpverleners zich kunnen aanmelden.
 • Gewoonmensen.nl
 • Ready2help.rodekruis.nl
 • Nlvoorelkaar.nl
 • Lokale Facebook-groepen
 • Doe een briefje bij een kwetsbare buurman- of buurvrouw in de bus met jouw naam en telefoonnummer, en geef aan dat je wil helpen
 1. Een praatje maken via de ANBO lijn
  De ANBO heeft een speciale telefoonlijn waar ouderen naar toe kunnen bellen. Bijvoorbeeld om hun zorgen te delen, vragen te stellen of gewoon om een praatje te maken. De lijn is 7 dagen per week te bereiken van 09:00 tot 21:00. Het telefoonnummer is 0348 – 46 66 66. De lijn is beschikbaar voor leden en niet-leden. Soortgelijke initiatieven zijn De Luisterlijn en Up In Nederland.
 2. Ouderen in beweging
  Een van de grotere problemen waar senioren op dit moment tegenaan lopen is het tekort aan beweging. Sommige mensen durven de deur niet uit, anderen weten simpelweg niet hoe ze kunnen bewegen. Er zijn gelukkig diverse mogelijkheden om op een laagdrempelige manier toch in beweging te komen.
 • Omroep MAX zendt dagelijks het TV programma Nederland in beweging uit. Om heel Nederland thuis in beweging te krijgen werpt Olga Commandeur zich op als nationale personal trainer van thuiszittend Nederland. Ook online vind je wekelijks trainingsschema’s die zeer geschikt zijn voor ouderen.
 • Voor de vitale en actieve senioren die normaal naar een sportschool gaan kan het handig zijn een sportapp te downloaden. Daarin staan fitness-instructies en oefeningen die eenvoudig thuis gedaan kunnen worden. Populair zijn Seven Minute Workout en Sworkit.
 • Wandelen is misschien wel de meeste simpele en snelle manier om te bewegen. Een ommetje maken is goed voor lijf en feest. Houd je wel aan de richtlijnen van het RIVM: houd afstand en wandel bij voorkeur alleen.
 1. Een gezonde maaltijden bezorgen
  Door het coronavirus durven veel ouderen niet meer naar de (drukke) supermarkt. Boodschappen doen zit er dan vaak ook niet meer in. Het kan dan een behoorlijke uitdaging zijn om dagelijks aan een gezonde maaltijd te komen. Terwijl het juist nu belangrijk is dat ouderen voldoende vitamines, mineralen en andere belangrijke bouwstoffen binnenkrijgen voor een goede weerstand. De website www.seniorenmaaltijd.nl vergelijkt alle populaire aanbieders van (warme) maaltijden aan huis voor ouderen.
 1. Online communiceren met familie
  Er zijn tegenwoordig heel veel mogelijkheden om online te communiceren. Zowel chatten als videobellen. Via een smartphone, tablet / iPad of middels de laptop kan eenvoudig een videogesprek worden gestart. Zo blijft iedereen op te hoogte van elkaars leven en kunnen hoogtepunten zoals een jubileum of verjaardagen toch gevierd worden.
 • WhatsApp: de meest populaire app van dit moment. Veel senioren gebruiken deze service om berichten naar familie te sturen.
 • Facetime: voor iedereen die een iPhone, iPad of Macbook heeft bestaat er de mogelijkheid te (video) bellen via Facetime.
 • Skype & Zoom: deze diensten zijn over het algemeen iets ingewikkelder voor ouderen in vergelijking met Whatsapp. Toch kan het handig zijn wanneer men een videogesprek wil voeren met meerdere mensen tegelijkertijd.
 • Social Media: via bijvoorbeeld Facebook of Instagram kan iedereen eenvoudig op de hoogte blijven van het leven van familieleden. Bekijk foto’s en video van kinderen en kleinkinderen en leg contacten via de chat.
 • Op Seniorweb is er een handige stap-voor-stap uitleg van deze online diensten, speciaal voor ouderen

Overige leuke initiatieven en tips
In het lijstje hieronder hebben we nog enkele initiatieven verzameld die zeker de moeite waard zijn om te bekijken:

 • Kerkdienstgemist.nl: op een eenvoudige manier een lokale kerkdienst (live) luisteren.
 • Van Maandag t/m vrijdag van 13:00 tot 14:00 uur kunnen ouderen gratis meespelen met de Nationale Thuisbingo.
 • Met de App “Omapost” kun je eenvoudig een kaartje sturen naar je opa, oma of een andere oudere.
 • Via Samensterktegencorona.nl kan je een mooie poster aanvragen waarmee je kunt laten weten dat je anderen wilt helpen of juist wel wat hulp kunt gebruiken
 • Verschillende supermarkten hebben een speciaal “ouderenuurtje” waar de winkel uitsluitend geopend is voor ouderen