Bouwplannen in het Sibeliuspark

By 22 november 2018 januari 3rd, 2019 Artikel

Sibeliuspark Oss: “zo’n groot en functioneel park kent Oss nog niet”

Tien jaar lagen ze te versloffen, de plannen voor het Sibeliuspark in Oss.
Nu de woningmarkt groeit lijken ze weer haalbaar.

Een waterplein, horecaplein, sportcluster, speelheide en een buurttuin. En twee fietstunnels, een fietsbrug en een breed lint van asfalt dat al deze verschillende plekken met elkaar verbindt. Dat is in grote lijnen het voorlopige ontwerp voor het Sibeliuspark in Oss. De eerste schetsen van dit park zagen in 2008 het licht. Maar de tekeningen verdwenen in een diepe la als gevolg van de crisis op de woningmarkt. Woningbouw moet herinrichting van het park bekostigen: Zonder woningbouw geen park.

Bouwprojecten die ingetekend zijn:

  • Huurappartementen Brabant wonen
  • Componisten kwartier
  • De Kwekerij
  • 46 appartementen achter Tango benzinestation
  • Woontoren van maximaal 48 meter hoog
  • Herstructurering vijver Sibeliuspark zuid

Nu de Talentencampus en Park Zwanenberg bijna zijn afgerond, met De Kwekerij een eerste woningbouwproject is gerealiseerd en de eerste fase van het Componistenkwartier in de verkoop is, wordt het stof van de parkplannen geblazen.

Een filmpje over het Componistenkwartier vindt u via deze link

Groot stadspark

Het Sibeliuspark zal waarschijnlijk vanaf 2021 in fases worden gerealiseerd. ,,Dit park nodigt straks nadrukkelijk uit tot sporten, recreĆ«ren, verpozen en vermaken. Dit wordt een plek zoals Oss die nog niet kent. Eigenlijk kennen we dit soort grote en functionele parken alleen van steden met veel hoogbouw en weinig tuinen.”

De 46 appartementen die in een langgerekt blok staan ingetekend achter tankstation Tango aan de Saal van Zwanenbergsingel gaan waarschijnlijk volgend jaar in de verkoop. De bebouwde invulling van het Sibeliuspark concentreert zich verder op 74 huurwoningen van BrabantWonen naast ROC De Leijgraaf aan de Euterpelaan. Deze 74 woningen bestaan uit 55 gestapelde appartementen en 19 grondgebonden huizen.

Het Componistenkwartier, eveneens vlak bij het ROC, beslaat 130 koopwoningen met een tuintje. Dit wordt de eerste gasloze wijk van Oss. De woningen in de eerste ‘scherf’ van dit project zijn reeds verkocht. Als straks de vier delen van dit plan zijn gerealiseerd, richt de gemeente in het midden een ‘speelheide’ in voor kleine kinderen. Het moet voor de kleintjes voelen alsof ze op Bedaf aan het spelen zijn.

Sfeerimpressie Componistenkwartier

 

Waterpark

De vijver in het Sibeliuspark wordt ook aangepakt. Hieronder vindt u een indicatie hoe het kan worden.

blank

Oversteken

Ook bij de verdere inrichting van het park wordt de natuur van de Maashorst en het kleinschalige kampenlandschap van de Landerij VanTosse als uitgangspunt genomen.

De groene long wordt voor wandelaars, skeelers, scootmobielers en fietsers bereikbaar zonder gevaarlijke oversteken. Onder de Saal van Zwanenbergsingel komen twee fietstunnels: een ter hoogte van gezondheidscentrum Plein Zwanenberg op het voormalige ziekenhuisterrein en een bij het TOP-stadion op de Talentencampus. Een nieuwe fietsbrug over de Joannes Zwijsenlaan verbindt de twee hoofdmoten van het Sibeliuspark met elkaar.

Bron: Brabants Dagblad 22 november 2018

Leave a Reply